U skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača1 (u daljem tekstu: Zakon), kupovina putem naše onlajn prodavnice smatra se prodajom na daljinu. Potrošač ima pravo da odustane od ugovora zaključenog na daljinu u roku od 14 (četrnaest) dana od dana kada mu je proizvod isporučen, bez navođenja razloga i dodatnih troškova, osim troškova iz članova 33 i 34 Zakona. Jednostranim raskidom ugovora, potrošač se oslobađa ugovornih obaveza, osim neposrednih troškova povrata kupljene robe. U slučaju odustanka od ugovora, potrošač ima pravo na povraćaj novca.

Zakonom je propisano da potrošač nema pravo da odustane od ugovora u slučaju isporuke zapečaćene robe koja se ne može vratiti zbog zaštite zdravlja ili higijenskih razloga i koja je otpečaćena nakon isporuke. Shodno navedenom, odustanku od kupovine ne podležu kupljeni proizvodi kao što su čarape, donji veš, kupaće gaće, kostimi, kao i svi drugi proizvodi koji ne poseduju neoštećeno pakovanje na ambalaži i koji su otvarani po njihovom preuzimanju.

Prilikom povrata robe koja podleže pravu na odustanak od ugovora, istu je neophodno vratiti u ispravnom stanju, nekorišćenu i u originalnom pakovanju na kome ne sme biti bilo kakvih oštećenja. Kupac je dužan da vrati robu trgovcu ili licu ovlašćenom od strane trgovca, bez odlaganja, a najkasnije u roku od 14 (četrnaest) dana od dana kada je poslao Obrazac za odustanak. Smatraće se da je roba vraćena u roku ukoliko je kupac poslao robu pre isteka navedenog roka od 14 (četrnaest) dana.

Troškove vraćanja robe i novca snosi isključivo kupac, osim u slučajevima kada isti od trgovca dobije neispravan ili pogrešan proizvod.

Podaci koje kupac unese u Obrazac o odustanku od ugovora zaključenog na daljinu, služe isključivo u svrhe evidentiranja izmena u prometu robe i trgovac ih neće koristiti u druge svrhe. Prikupljanje podataka iz lične karte vrši se po osnovu zahteva nadležnih poreskih organa, te se eventualno obrađivanje istih podataka vrši isključivo u svrhu moguće zamene ili povrata kupljene robe.

Koraci prilikom odustanka od kupovine:

  1. Popunite obrazac Odustanak od ugovora o kupoprodaji. Podsećanja radi, ovaj obrazac Vam je dostavljen na Vašu email adresu prilikom obavljene kupovine, a isti možete preuzeti ovde. Ovaj obrazac popunite i isti spakujte zajedno sa artiklom koji vraćate.
  2. Artikal koji vraćate možete vratiti putem kurirske službe City express. Navedenu kurirsku službu možete kontaktirati putem telefona: 011 309 3000 svakog radnog dana u vremenu od 08.00h do 16.00h i dogovoriti preuzimanje pošiljke. Artikal koji vraćate potrebno je da pošaljete na adresu: Šumljanska 8, 32252 Ivanjica.

Napomena: Artikal koji vraćate mora biti adekvatno spakovan i obezbeđen sa vaše strane.

Po prijemu proizvoda utvrdiće se da li je artikal ispravan i neoštećen. U slučaju da se utvrdi da je roba vraćena u ispravnom stanju, iznos koji je kupac platio po osnovu ugovora biće mu vraćen najkasnije u roku od 14 (četrnaest) dana od prijema Obrasca za odustanak od ugovora o kupoprodaji, pri čemu trgovac može odložiti povraćaj sredstava dok ne dobije robu koja se vraća ili dok kupac ne dostavi dokaz da je poslao robu trgovcu, u zavisnosti od toga šta nastupa prvo. U slučaju da je artikal vraćen trgovcu oštećen ili u neispravnom stanju, kupac je isključivo odgovoran za umanjenu vrednost robe koja nastane kao posledica rukovanja robom na način koji nije adekvatan, odnosno prevazilazi ono što je neophodno da bi se ustanovila priroda, karakteristike i funkcionalnost robe.

Ugovor o kupoprodaji robe na daljinu možete preuzeti ovde.

1 “Službeni glasnik RS”, br. 88/2021